fbpx

Vette bonen?

Waardoor ontstaan vette koffiebonen?

Koffiebonen bevatten oliën, maar bij de ene koffie zie je een vettige laag bij en bij de andere niet. Arabica koffiebonen bevatten minder oliën dan bijvoorbeeld Robusta koffiebonen maar vette koffiebonen zijn niet altijd van de Robusta bonen. Er zijn hiervoor meerdere factoren van invloed.
Bijvoorbeeld:

 • De soort Branding
  De branding van de koffieboon heeft een grote invloed op de vetheid van de koffieboon. Een koffieboon reageert eigenlijk hetzelfde zoals ook popcorn popt, ook wel de crack genoemd, bij een dark roast gebeurt dit twee keer in een branding. Bij de tweede crack gaan de poriën van de koffieboon open en komen de oliën naar buiten. Vooral bij donker gebrande koffie komt het voor dat de koffiebrander doorgaat met branden na de tweede crack en dus komt er een vettige laag tevoorschijn.
  (De koffie van Jeronimo is altijd medium gebrand waardoor onze bonen niet vet zijn.)
 • Temperatuurwisselingen
  Te veel temperatuurschommelingen in de verpakte koffie kan van invloed zijn.
 • De Tijd
  Hoe langer je koffie laat liggen na branding, hoe groter de kans is dat langzaam de vetten naar buiten komen door oxidatie van de boon. Dit komt vaak voor bij supermarkt koffie waar de time-to-market vrij lang is en dat de koffie pas na 4 of 8 maanden in de schappen ligt. Bij vers gebrande koffie is de vetheid veel minder.
  (De koffie van Jeronimo is altijd  vers gebrand op bestelling.)

Zijn vette koffiebonen schadelijk voor de koffiemachine?

Nee, schadelijk is dit niet, maar de vettige laag laat wel een spoor achter in de machine. De vettige laag blijft plakken in de maaleenheid en rondom de zetgroep, dit kan op de den duur voor problemen zorgen.
Bijvoorbeeld:

 • De vetten blijven in de maaleenheid achter wat kan zorgen voor een vlakke smaak en slechte doorvoer van de gemalen koffie.
 • Een slecht lopende zetgroep door vervuiling omdat er koffieresten blijven plakken en tussen de bewegende delen komt.
 • Brugvorming in de bonencontainer waardoor te weinig koffiebonen worden gemalen voor de benodigde koffiehoeveelheid.

  Alle Jeronimo koffiebonen zijn medium gebrand en met zorg voor u geselecteerd en zijn altijd op bestelling vers gebrand!