fbpx

Arabica vs Robusta

Jeronimo gebruikt 100% arabica, maar wat is het verschil?

Arabica

Gekweekt op hoogtes boven 800m

Hogere kwaliteit

Milde, evenwichtige smaak

Natuurlijk lager in cafeïne

Minder opbrengst per plant

Grotere bonenmaat

Goed afgerond, mild en aangenaam aroma

 

Afbeelding met fruit, foto, zitten, tafel Automatisch gegenereerde beschrijving

Robusta

Gekweekt op een hoogte van minder dan 800 meter

Vaak gebruikt in oploskoffie

Meer opbrengst per plant

Minder vatbaar voor schimmels en ziekten

2x de hoeveelheid cafeïne

Meer samentrekkend en bitter van smaak

 

De belangrijkste verschillen tussen Arabica en Robusto koffie

Arabica is zwakker in sterkte en bevat ongeveer de helft minder cafeïne dan robusta.

Arabica smaakt zoeter en gladder, terwijl robusta over het algemeen bitterder en harder is.

Robusta heeft meer body dan arabica.

Arabica is duurder dan robusta.

Arabica planten vereisen veel meer semi-geschoold handwerk tijdens de teelt, omdat ze op hoge hellingen groeien en niet graag ruw behandeld worden. Het proces met robusta is veel meer gemechaniseerd omdat het op vlakke vlaktes kan worden geteeld.

Robusta planten zijn sterker. Arabica planten zijn veel kwetsbaarder voor plagen en ziekten.

Arabica werd ontdekt in Ethiopië. Robusta werd ontdekt in Zaïre.

Wist u dat koffie eigenlijk deel uitmaakt van een familie van bloeiende planten die Rubiaceae heet? Binnen deze familie vind je meer dan vijfhonderd Genera (de biologische groep waarin een familie is onderverdeeld) en ongeveer zesduizend soorten. Een daarvan is de boon waar we van houden, koffie (Coffea in wetenschappelijke termen)! Hoewel botanici alle zaaddragende planten van de Rubiaceae familie als koffieplanten beschouwen, vallen de koffies die we drinken voornamelijk onder twee soorten – Arabica en Canephora, ook wel bekend als Robusta. Dit brengt ons bij het verschil tussen Arabica bonen versus Robusta bonen.

 

Arabica heeft twee hoofdvariëteiten, Typica en Bourbon. In Canephora drinken we het ras Robusta. Daarom wordt de term Robusta over het algemeen gebruikt voor deze hele koffiesoort. In feite zijn koffiebonen onderverdeeld in twee hoofdsoorten – Arabica en Robusta. Het belangrijkste verschil komt, naast het feit dat het om verschillende soorten van dezelfde plantenfamilie gaat, neer op de smaak en de eigenschappen van de eigenlijke boon.